Waarom koolzaadkaarsen?

Op zoek naar een ecologische alternatief voor de klassieke kaarsen, besloot ik een aantal jaar geleden om zelf het heft in handen te nemen en mijn eigen ecologische kaarsen te maken.

Ik zocht de meest ecologische was voor het vervaardigen van kaarsen, en kwam snel uit bij koolzaadwas.

Koolzaadwas wordt gewonnen uit de koolzaadplant (Brasica napus). U hebt vast wel al in het voorjaar de prachtige gele velden gezien dit druk bezocht worden door bijen.

Deze sterke plant met gele bloemen uit de kruisbloemenfamilie groeit al sinds de 17e eeuw in de Europese velden voor de productie van olie.

Deze werd voornamelijk in olielampen gebruikt. Later werd de olie in tal van toepassingen gebruikt zoals: voeding, biodiesel, smeermiddel, zeep, margarine…

De olie word gewonnen door de zaden te persen. De restant is een eiwitrijk krachtvoor voor het vee en kan als vervanger voor het ingevoerde sojaschroot gebruikt worden. Het stroo van de plant is dan weer een hoogwaardige bodemverbeteraar.

De was waarmee uiteindelijk kaarsen kan gemaakt worden, wordt verkregen door het onttrekken van het vocht uit de olie. 

Het feit dat koolzaad dan ook nog dicht bij ons geproduceerd wordt maakte voor mij de keuze duidelijk.

 

We trekken de lijn door!

Eenmaal de kaart van de ecologie getrokken, wil ik deze lijn dan ook zo ver mogelijk door trekken in onze producten.

Daarom maak ik naast de ecologische koolzaad ook zoveel mogelijk gebruik van ecologische geuren en kleurstoffen.

Voor de decoraties van onze windlichten ga ik in eigen omgeving op zoek naar originele natuurlijke decoratie.

Ook de verpakking tracht ik zo ecologisch mogelijk te houden door het gebruik van gerecycleerd karton, bioafbreekbare opvulchips op basis van mais en papieren kleefband.

 

Eigen productie

Alle kaarsen worden handmatig op ambachtelijke wijze in eigen atelier vervaardigd. Kleine verschillen in formaat of kleur zijn eigen aan een handgemaakt product en geven het extra karakter.

De combinaties van vormen, kleuren en geuren zijn eindeloos. In de shop vind u reeds een uitgebreid gamma. Vind u echter niet wat u zoekt, aarzel dan niet uw vraag te stellen in het contactformulier.