​Wat zijn Koolzaadkaarsen?
Koolzaadkaarsen worden gemaakt van de olie van de koolzaadplant, Brassica napus​.
​Deze plant kennen wij van de prachtige gele velden die in de lente te bewonderen zijn en een echte trekpleister voor bijen en andere insecten. Koolzaad word geteeld voor verschillende doeleinden, veevoeder, plantaardige olie, biodiesel...

De was wordt gewonnen uit de olie die men verkrijgt als men de zaadjes plet. Om van die olie was te maken wordt een proces toegepast dat men hydrogenatie noemt. Hierbij wordt het overtollig water uit de olie ontrokken, waardoor de olie stolt en hard wordt. 

​De was die wij gebruiken komt van Europese koolzaad teelt en is dus GGO vrij.​Wat moet ik weten over een koolzaadkaars?
Een koolzaadkaars kan men niet vergelijken met een klassieke kaars. Deze worden gemaakt van een mengsel van paraffine en stearine en andere componenten.
​Onze koolzaadkaarsen worden voor 100% vervaardigd uit koolzaadwas, zonder toevoeging van aditieven (behalve geuren bij geurkaarsen en kleurstoffen bij gekleurdekaarsen).
​Hierdoor hebben koolzaadkaarsen ook andere brandeigenschappen dan de klassieke kaarsen.
​Een koolzaadkaars is harder en minder flexibel dan een paraffinekaars. Hierdoor zal deze op een ander manier opbranden, langer branden en rustiger branden.


​Hoe heb ik veel genot van mijn koolzaadkaars?

​Alvorens de aangekochte kaars aan te steken, moet je de wiek inkorten tot ongeveer 1cm.
​Laat de kaars voor de eerste maal minstens enkele uren branden.
​Zorg steeds dat de kaarsen niet in de tocht staan, dit heeft nadelige gevolgen voor het branden van de kaars.
​Zet de kaarsen steeds op een vlakke stabiele ondergrond.
​Zorg steeds dat er geen resten van aanmaakstokjes of lucifers in de kaars terecht komen.
​dit heeft nadelige gevolgen voor de vlam en de brandeigenschappen van de kaars
Plaats de kaarsen nooit dicht bij een warmtebron vb kachel. Hierdoor kan de kaars gaan lekken aan de kant van de warmtebron.
Plaats de kaarsen (met uitzondering van kaarsen in glaswerk of aardewerk) steeds ver genoeg uit elkaar (minstens 10cm)


​Bij vrijstaande kaarsen zal er na verloop van tijd een kraag ontstaan, deze kan afhankelijk van het type kaars meer of minder afbrokkelen. Dit is geen probleem want de brokjes was kunnen gewoon bij het tuinafval terecht.
​Mocht er toch een kaars gaan lekken, dan blaas je deze best uit en na afkoeling kan je deze terug aansteken. Koolzaadwas maakt geen vlekken en is uitwasbaar in warmwater 60°C.

​Bij kaarsen in glas of aardewerk is het mogelijk dat de wiek tegen het einde van de kaars niet meer perfect in het midden staat, Dit kan komen door de kaars aan te stoten tijdens het branden, Plaats het wiekje even terug naar het midden en de kaars zal volledig leegbranden.

​Als de vlam van de kaars plots veel groter wordt dan normaal het geval is, dan is de wiek te lang geworden of omgekruld, knip de wiek een klein beetje bij en de vlam zal terug normaal worden.
​Als de vlam van de kaars veel kleiner is geworden, dan is de wiek vaak omgekruld en in de poel gezakt, ook hier kan je de wiek een klein beetje bijknippen en/of de poel leegmaken.
Dit kan komen door kleine afwijkingen in de wieken.


​Wij wensen U heel veel gezellige uren met onze koolzaadkaarsen!!! 
 
 
 
 
Puur Licht

Tel: 0488 15 52 33
E-mail : info@puurlicht.be
 
Bruggenhoek 20
9630 Munkzwalm

BE0843029077


 


     ​ ​